UL COLOR s.r.o.

Fasádní barvy

Fasádní barvy jsou tváří domů a dokáží velmi razantně změnit celkový vzhled domu. Dobře zvolená fasádní barva vytvoří příjemný a útulný domov i z obyčejného rodinného domu.


Na fasádu je třeba podívat se ze dvou hledisek. Fasádní barva má velký vliv na to, jak bude dům působit, ale zároveň je také součástí omítky a ta je v kontaktu s venkovními vlivy (teplo, zima, déšť...). Proto má fasádní barva v první řadě ochrannou funkci, jelikož zabraňuje přírodním živlům poškodit či jinak narušit vlastní hmotu obvodového pláště domu. Jestliže si tedy vybíráte fasádní barvu, neměl by se váš výběr zúžit pouze na odstín barvy nebo cenu, ale velice důležité jsou její vlastnosti a odolnost proti vnějším vlivům.

Faktory pro správný výběr fasádní barvy:

  • odolnost proti povětrnostním vlivům a UV záření
  • paropropustnost
  • světlostálost

Druhy fasádních barev

Aby fasádní barva byla opravdu odolná, vyberte si ten správný druh fasádní barvy. V našem obchodě vám samozřejmě poradíme a pomůžeme s výběrem. Základní druhy těchto barev se liší v závislosti na pojivu, které se použije.

Akrylátové fasádní barvy - jsou tvořeny pojivem z umělé pryskyřice a tudíž jsou velmi odolné vůči vnějším vlivům, například silným dešťům. Jejich největší výhodou je odolnost, voděodolnost a navíc jsou cenově dostupné. Nevýhoda je nižší paropropustnost a více se špiní.

Silikonové fasádní barvy - tyto barvy představují ideální volbu. Na rozdíl od akrylátových barev se tolik nešpiní a mají ty správné vlastnosti jako je odolnost, voděodolnost a paropropustnost. Nevýhodou je jejich cena, patří mezi nejdražší barvy.

Silikátové fasádní barvy - využívají se především u staveb, kde je možný výskyt zvýšené vlhkosti a hrozí zde vznik plísní. Mají dobré vlastnosti z hlediska paropropustnosti, ale chybí jim voděodolnost jaká je u silikonových barev. Cenově jsou přijatelnější než barvy silikonové. Nevýhodou je horší pružnost.

+420 722 924 741