UL COLOR s.r.o.

Jak vymalovat byt - 1. díl

Malování bytu sice není nijak složité, ale aby byl výsledek perfektní, je dobré si před vymalováním několik věcí rozmyslet a ujasnit. Zejména správná příprava zdí na malování je důležitá. Loupající se barva, čmouhy na zdech a další neduhy to vše mohou být důsledky špatné přípravy.


Kdy je nejlepší doma na malování?

Ideální je malovat v době, kdy je venku teplo a světlo. Jednak uvidíte, jak barva opravdu vypadá a zároveň budete moct i intenzivně větrat a zdi budou tak rychle vysychat. V zimních obdobích barva poměrně dlouho schne, je třeba počítat, že v místnosti bude nějakou dobu vlhko a může se objevit plíseň.

Jaký typ barvy se nejlépe hodí do bytu?

K běžnému malování pokojů se v současnosti nejčastěji používají barvy akrylátové, disperzní, ředitelné vodou, polyvinylacetátové a silikátové. Nejoblíbenější jsou v současné době barvy disperzní, které jsou ceněné pro svou vysokou krycí schopnost a také odolnost. Mají vysokou otěruvzdornost - když se o ně otřete, nezůstane vám na oblečení barevná šmouha. Dále jsou vhodné barvy omyvatelné, které oceníte zvláště v dětských pokojích, kuchyních a všude tam, kde hrozí větší znečištění zdí.

Na co si dát pozor při výběru barev:

  • barvy vypadají vždy na vzorníku trochu odlišně než ve skutečnosti, proto počítejte s jistou odchylkou v odstínu
  • nevybírejte barvy pod umělým světlem, ale pod denním
  • po zaschnutí je každá barva nakonec o něco bledší, než jak je vyobrazena na obalu

Správné nářadí vám ulehčí práci

Na ochranu nábytku před barvou použijte krycí malířské fólie a krepové malířské pásky, ty tolik nelepí a dají se pak snadno odstranit. Na samotné malování by neměly ve výbavě chybět dva válečky, popř. malířská štětka, stírací mřížka a teleskopická tyč na snadné malování stropu. Protože budete malovat i rohy a špatné přístupná místa, připravte si na malování také štětec zárohák nebo menší ploché štětky.

Malířská štětka je vhodná pro první vrstvu nátěru, jelikož se s ní dostanete do různých nerovností, ale nic vám samozřejmě nebrání vymalovat s ní i celý byt. Více oblíbený je ovšem malířský váleček, se kterým práce půjde rychleji, nátěr bude rovnoměrnější a samotná práce s ním čistější.

V druhém díle se vrhneme na samotné malování.

+420 722 924 741