UL COLOR s.r.o.

Natíráme dřevo - 3. díl

Jaro je období údržby a natírání dřeva, natíráme a renovujeme dřevěný nábytek, oživujeme dřevěný plot, zahradní domek nebo pergolu.


Pokud chceme, aby dřevo vypadalo pěkně a dlouho vydrželo, dodržujeme určitá pravidla. Důležitá je příprava podkladu a správný výběr barvy. Neméně důležité je také správné natírání.

Jak natírat?

Natírat bychom měli za vhodných povětrnostních podmínek. Vhodná teplota je c rozmezí 10 - 25 °C. Nenatíráme v  chladných dnech nebo za velké vlhkosti, třeba po dešti a v mrazu. Čím tepleji, tím lépe. Nátěr pro ochranu dřeva může díky teplému vzduchu velmi dobře schnout a to oceníme, zejména pokud je nutný nátěr ve více vrstvách. Natřené dřevo nevystavujte přímému slunci. Prudké slunce vypaří pojivo dřív, než se stačí vsáknout. Pigment dřevo neochrání, zůstane na povrchu, kde ho smyje déšť.

Natíráme ve třech vrstvách

Jak připravit dřevo na natírání a vybrat tu správnou barvu jsme již probrali v minulých dílech. Nyní se vrhneme na samotné natírání. Nátěr se provádí ideálně ve třech krocích, nejprve základní nátěr, poté mezinátěr a nakonec svrchní vrstva nátěru. Nezapomeňte barvu před nanášením dobře rozmíchat.

Dřevo připravené na natírání očistíme od nečistot, popřípadě otřeme technickým lihem. Nejdříve naneseme penetrační nátěr, ten sjednotí povrch a uzavře póry. Až potom nanášíme nátěr lakem nebo lazurou.

Důležitý je také výběr nářadí

Podle typu laku volíme štětec nebo lakovací váleček. Pokud pracujeme s laky, které obsahují rozpouštědla, volíme přírodní vlas a pro akrylátové laky zase umělý vlas. Štětec ponořujte do barvy vždy jen do třetiny délky štětin. Na velké plochy se hodí stříkací pistole, ovšem zde je nutno brát ohled na povětrnostní podmínky.

Chcete-li na celou plochu nanášet akrylovou barvu pomocí štětce, natřeme jen dva až tři pruhy, které následně „urovnáme" tak, že štětcem nebo válečkem přejedeme po ploše nejprve napříč a poté opět podélně. Vše provádíme bez nabrání nové barvy. Barva tak bude rovnoměrně aplikována.

Pokud natíráme rychleschnoucí barvy (nitrocelulózové, lihové), je dobré natírat co nejmenší kusy vždy po létech. Pracujeme-li s ředitelnými barvami, je to jedno, jelikož se po povrchu rovnoměrně rozprostřou. Při nanášení oleje či vosku natíráme krouživými pohyby.

Související články:

Natíráme dřevo 1.díl

Natíráme dřevo 2.díl

+420 722 924 741