UL COLOR s.r.o.

Pusťte jarní barvy do bytu - vymalujte

Jaro je ideálním obdobím na změny. Právě na jaře máme největší chuť uklízet, přestavovat a tvořit. A čistě vymalovaný byt je tím nejlepším způsobem, jak vstoupit do příjemného jarního období.


Pokud jste 4 – 5 let v bytě nemalovali, nastává nejvyšší čas na novou výmalbu. Otlučené rohy, mastné fleky kolem vypínačů, různé šmouhy na stěně, to vše přispívá k tomu, že byt nevypadá čistě a útulně. Navíc, pórovitá struktura barvy a omítky v průběhu let pohltila různé prachové částice i pachy, kterých je třeba se zbavit.

Vybíráme barvy

Dnešní trh nabízí širokou nabídku interiérových barev se specifickými vlastnostmi. Každá místnost má jiné nároky na výběr nátěru. Kuchyň, chodba nebo dětský pokoj jsou vysoce exponované místnosti a vyplatí se v nich použít otěruvzdorné a omyvatelné barvy. V ložnici volíme lehké prodyšné barvy umožňující podílet se na regulaci mikroklimatu v místnosti. Do koupelny se hodí barvy na silikátové bázi, kterým nevadí vlhké prostředí. Objevují-li se v bytě plísně, pomohou penetrační nebo malířské nátěry s fungicidním a antimykotickým účinkem.

Přípravné práce

Před začátkem malování je třeba překrýt veškerý nábytek a povrchy, které nemají být natřeny. Patří sem i zárubně, vypínače, lišty apod. Přípravě povrchu bychom měli věnovat dostatek pozornosti. Je potřeba odstranit starou malbu, vyspravit otlučená místa, díry po hřebících. Na stěnách které nebyly dlouho malovány a již něco zažily, je dobré použít penetrační nátěr, který překryje různé mastné skvrny a fleky, povrch zpevní a sjednotí.

Samotné malování

Jestliže jste v malování začátečníci nebo si tolik nevěříte, raději malujte za denního světla. V temných večerech při umělém osvětlení nemusíte správně odhadnout odstín barev. O počtu nanesených vrstev barvy rozhoduje podklad. Je-li na stěně původní nátěr světlý a povrch hladký, postačí dvě vrstvy. V případě malování po dlouhé době, jsou dvě vrstvy minimální. Velmi dobrým pomocníkem při malování je váleček.

Začínáme stropem a až potom se natírají stěny. Natírejte ho postupně v pruzích širokých přibližně 1 metr. Je potřeba si hlídat hustotu barvy a na váleček dát přiměřené množství barvy. Barvu regulujeme pomocí mřížky, která zajistí vždy optimální množství barvy na válečku.

Natírat začínáme uprostřed stěny a poté barvu roznášíme směrem nahoru a dolů. První vrstvu necháme důkladně zaschnout, pokud bychom do ještě nezaschlé vrstvy přidali další nátěr, spodní vrstva by se mohla nalepit na váleček a práce by byla znehodnocena.

Přecházíme-li z jedné barvy na druhou, zejména chceme-li mít každou stěnu jinou barvou, použijeme speciální váleček s boční plechovou plochou. Ten zaručí ostré ohraničení plochy a zabrání k zabarvení vedlejší plochy.

+420 722 924 741