UL COLOR s.r.o.

Vybíráme barvu do kuchyně

Zařizujete novou kuchyň a přemýšlíte, která barva se do kuchyně hodí? Kuchyň a jídelna jsou místa, kde začíná každé ráno, a proto potřebujeme volit takové barvy, které nás nastartují a probudí naši psychiku a dodají energii. A jaké to tedy jsou?


Při výběru barvy a dalšího vybavení, včetně doplňků uvažujte vždy v souvislosti s ostatními parametry vaší kuchyně. Musíme brát na zřetel styl kuchyně, kterou jsme zvolili. Jiná barva bude slušet moderní kuchyni a jinou barvu zvolíme například na rustikální kuchyň. Zároveň je třeba brát v úvahu velikost kuchyně. Velmi tmavé barvy prostor opticky zmenšují a naopak světlé jej zvětšují.

Oranžová barva - zvolíme-li oranžovou barvu, bude nám přinášet chuť do života. Tato barva povzbuzuje, nutí nás komunikovat a navíc přináší chuť k jídlu. Většinou sluší každé kuchyni. Pozor na příliš sytý odstín, který může časem unavovat.

Červená barva - červená barva kuchyň příjemně oživí a stejně jako oranžová podporuje chuť k jídlu. Výběrem této barvy tedy nic nezkazíme, naopak. Ovšem nesmíme zapomínat, že se jedná o výraznou barvu a ty by se neměly objevovat ve velkých plochách.

Modrá barva - odstíny modré na nás mají uklidňující vliv. Aby se kuchyň nestala příliš nudnou, je možné jí oživit několika odstíny a pečlivě vybírat doplňky. Barva vhodná, pokud chcete hubnout, jelikož snižuje chuť k jídlu.

Bílá barva - nestárnoucí klasika. Bílá barva je neutrální a velmi dobře se kombinuje s ostatními barvami. Vždy postačí vyměnit barevné doplňky a máme v okamžiku novou tvář kuchyně. Hodí se do malých kuchyní, kde prostor opticky zvětšuje.

Žlutá barva - barva slunce, která je příjemná a přináší radost a dobrou náladu. Při použití této barvy je lepší být střídmější a kombinovat s bílou nebo limetkovou barvou.

Zelená barva - svěží a velmi žádaná barva. U této barvy dobře vynikne povrch podlahy a nábytku. Ovšem pozor. Nedávejte příliš této barvy k jídelnímu stolu, jídlo pak nevypadá dobře! Jinak v kuchyni navozuje pocit čistoty a svěžesti.

+420 722 924 741