UL COLOR s.r.o.

Vybíráme barvu do ložnice

Při výběru barev do bytu, vždy bereme v úvahu, jakou funkci daná místnost plní. Ložnice patří ke klidovým zónám domova a tomu by mělo odpovídat i barevné ladění. Chceme v ložnici navodit atmosféru klidu a pohody, abychom byli ráno odpočatí a plní elánu. A jaká je tedy ideální barva do ložnice?


Pro ložnici bychom měli volit barvy, které uklidňují a nejsou příliš výrazné. Obecně platí, že uklidňující jsou jemné pastelové odstíny a různé tóny šedé. Takové barvy jsou relaxační, konejšivé a klidné, a proto jsou pro ložnici ideální. Nemusíme se ale bát ani tmavších tónů barev. Naproti tomu do ložnice nepatří zářivé barvy jako například syté odstíny žluté, červené a oranžové, které jsou povzbuzující a navozují nespavost.

Důležitá je velikost ložnice

Zde platí zásada, že studené barvy (modrá, zelená, fialková) prostor opticky zvětšují a hodí se tedy do malých místností. Zjemnění a zútulnění ložnice lze provést sladěním nábytku a doplňků v teplejších barvách. Pozor, tmavé odstíny barev místnost naopak zmenšují.

Je-li ložnice dostatečně prostorná, nabízí se více barevných možností. Teplé barvy (máslově žlutá, broskvová nebo jemně růžová) místnost opticky zmenšují, čímž vytvářejí pocit útulnosti a bezpečí.

Modrá barva - je ideální barvou do ložnice. Uklidňuje, nabádá ke snění a dopřeje Vám klidný spánek. Modrá také odbourává pocit samoty.

Zelená barva - stejně jako modrá dává pocit klidu, ticha a působí relaxačně. Volíme spíše její tlumené tóny (olivově zelená, šedozelená, pastelový odstín světle zelené).

Fialová barva - chladná a elegantní. Do ložnice se hodí i její tmavší odstíny.

Červená barva - použitím světlého odstínu vyvoláte pocit vášně a erotiky. Ovšem s touto barvou opatrně. Sytě červená barva ve velkých plochách může působit až agresivně. Do ložnice se hodí její pastelové odstíny. Velmi vhodnou barvou do ložnice je béžová nebo krémová. Rovněž různé odstíny šedé nebo hnědé můžeme volit jak v tmavých, tak i ve světlejších variantách.

Nezapomínejte na strop

Při výběru barev nezapomínejte na strop! Jde o pomyslnou třešničku na dortu, kterou dotvoříte atmosféru. Výběrem vhodné barvy Vám pomůže výrazně zvětšit nebo naopak zmenšit pokoj. Pokud máte v ložnici příliš vysoký strop, nechte stěny světlejší a strop vymalujte tmavší barvou. Tato kombinace opticky rozšiřuje a zároveň snižuje interiér. Vymalujete-li strop na bílo, pokoj se bude zdát vyšší.

+420 722 924 741