UL COLOR s.r.o.

Jak vymalovat byt - 3. díl

Aby se nám v dané místnosti malovalo co nejlépe, vystěhujeme z pokoje alespoň malé a středně velké kusy nábytku. Zbylý nábytek sestěhujeme doprostřed místnosti a ochráníme zakrývací fólií. Nebude nám pak nic překážet a nemusíme se obávat, že pošpiníme barvou nábytek.


Připravte si barvu

Máme připravenou zeď a můžeme se směle vrhnout na samotné malování zdí. Před malováním je potřeba připravit správný barevný odstín. Pokud jste si nekoupili již namíchané barvy, můžete si nechat namíchat barvy odborně nebo si barvu namíchat sami. U již namíchaných barev je výhoda pozdějšího dokoupení v případě drobných oprav. Chcete-li zajímavý odstín, je nejlépe si nechat namíchat barvu odborně. Pozor! Barva po uschnutí bude vypadat jinak, takže než se pustíte do malování, udělejte si zkušební nátěr, který nechte zaschnout. Uvidíte, jak barevný odstín doopravdy vypadá a zde jste s ním spokojeni.

Nejlepší je začít s nátěrem hran a rohů

Nejlepší je začít tak, že nejdříve namalujete všechny hrany místnosti a místa kolem oken a špatně přístupných míst jako např. prostor za topením. Poté pokračujte stropem směrem od okna do vnitřku místnosti.

Stěny v případě malířské štětky natíráme odshora směrem dolů a opět tahy nahoru a dolů. U válečku můžeme první vrstvu barvy nanášet křížem krážem. U druhé vrstvy již pokračujeme v lehce překrývajících se pruzích směrem nahoru a dolů. Stěny pak opět malujte v překrývajících se pruzích jen s tím rozdílem, že budete malovat od stropu k podlaze a směrem od oken ke dveřím. Nebudou tak vidět případné šmouhy. První vrstvu necháme zaschnout a teprve pak nanášíme druhou vrstvu. První 
vrstva se doporučuje řidší, lépe se tak spojí s podkladem. Druhá vrstva je krycí, a proto bude hustější.

Tip: Malujete-li pomocí štětky nebo válečku před malováním je na dvě až tři hodiny namočte do vody. Bude se vám s nimi pak lépe pracovat.

Oživte stěny samolepkami

Máte vymalováno, ale máte pocit, že by to ještě něco chtělo? Rádi byste stěny zpestřili něčím výraznějším? Pořiďte si samolepky na stěny.

Jejich aplikace na stěnu je velmi snadná a výsledek obdivuhodný. S minimem námahy docílíte originální výzdoby svého interiéru. Navíc, pokud vás omrzí, dají se bez problémů sundat a nalepit nové.

Články s podobnou tématikou:

Jak vymalovat byt - 1.díl
Jak vymalovat byt - 2.díl
Penetrační nátěr – podceňovaná úprava povrchu

+420 722 924 741